(014) 3399 400

Protetiikka

Kun suuhun valmistetaan erilaisia rakenteita korvaamaan yhtä tai useampaa puuttuvaa hammasta, puhutaan protetiikasta. Proteettisia ratkaisuja on kahta pääluokkaa: irrotettavia ja kiinteitä.

Irrotettavia proteeseja ovat rankaproteesit ja akryylimuovista valmistetut levyosaproteesit ja kokoproteesit. Kiinteästä proteesista käytetään nimitystä kruunu tai silta.

Levyosaproteesit ja kokoproteesit valmistetaan akryylimuovista ja ovat yksinkertaisin ja halvin tapa korvata puuttuvia omia hampaita. Tämäntyyppinen osaproteesi ei tukeudu omiin hampaisiin, vaan "lepää" ikenien päällä. Yläleuan proteesissa joudutaan yleensä peittämään koko kitalaki akryylimuovilla. Tästä saattaa aiheutua muutoksia makuaistimuksiin ja ääntämiseen. Rankaproteesissa on kromikoboltista valettu runko antamassa rakenteelle lujuutta. Metallirungossa olevien pinteiden avulla proteesi kiinnittyy omiin hampaisiin. Proteesi on sirompi kuin vastaava levyosaproteesi. Rankaproteesi on myös omien hampaiden tukikudoksille ystävällinen ratkaisu. Kruunu tai silta on kiinteä proteesi, joka on kiinnitetty pysyvästi omiin jäljellä oleviin hampaisiin. Sillassa omista hampaista valitaan sopivat tukihampaat, jotka hiotaan pilarin muotoisiksi. Hammaslaboratoriossa valmistetaan silta, johon kuuluvat yhteen liitettyinä kruunut pilareiden päälle sekä välihammas puuttuvan hampaan kohdalle. Hammaslääkäri kiinnittää sillan hiottuihin pilareihin erityisellä kiinnityssementillä. Materiaaleja on nykyisin monenlaisia. Hammaslääkäri arvioi potilaan kanssa hänelle sopivimman vaihtoehdon.

Kuitusillat

Kuitusiltoja kutsutaan yleensä pitkäaikais-väliaikais-silloiksi. Nimikin sanoo, etteivät ne ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön. Lähinnä näitä siltoja tehdään kustannussyistä, mutta sopivassa purennassa ne voivat olla pitkäaikainenkin vaihtoehto. Kuitusillan hammaslääkäri tekee lähinnä vastaanotolla suoraan potilaan suuhun samalla hoitokäynnillä. Kuitusillassa käytetään erityistä kuitua, joka antaa tukea tulevella siltarakenteelle. Tukihampaita ei kuitua käytettäessä tarvitse hioa pilareiksi, jolloin omaa hammaskudosta säästyy. Yhdistelmämuovipaikka-aineella muotoillaan varsinainen silta. Hammaslaboratorio voi myös valmistaa kuitusillan, jolloin tarvitaan kaksi hoitokäyntiä.