(014) 3399 400

Suukirurgia

Tyypillinen suukirurginen toimenpide on hampaan poisto leikkaamalla. Hammas tai sen juuri joudutaan poistamaan leikkaamalla silloin, kun se sijaitsee luun sisällä tai limakalvon alla niin, ettei sitä voida poistaa tavanomaisella tavalla.

Viisaudenhampaita joudutaan usein poistamaan leikkaamalla, koska niillä ei aina ole tilaa puhjeta normaalille paikalleen viimeiseksi rivistön hampaaksi. Osa viisaudenhampaista puhkeaa normaalisti 18-23 vuoden iässä, osa puhkeaa vain osittain ja osa jää leukaluuhun puhkeamatta lainkaan. Viisaudenhampaiden aiheet saattavat joskus puuttua kokonaan.

Toinen yleinen leikkaustoimenpide suussa on hampaan juurenpään leikkaus eli niin sanottu resektio. Tämä tehdään silloin, jos hampaan juurihoitoa ei voida tehdä tavanomaiseen tapaan. Syynä voi olla se, että juurikanavat ovat niin ahtaat tai käyrät, että ne eivät avaudu juurihoidossa hampaan kärkeen asti. Tai hampaassa voi olla esimerkiksi nastakruunu tai juurikanavaruuvi, eikä juurihoitoa voida silloin tehdä tavalliseen tapaan purupinnan kautta. Yleinen suukirurginen toimenpide on myös kudosnäytteen ottaminen esimerkiksi suun limakalvomuutoksia tutkittaessa. Suukirurgisia toimenpiteitä meillä suorittavat Kari Lyytinen ja Aimo Miettinen.