Suuhygienistipalvelut
Suuhygienistillä on tärkeä osa hampaiston kokonaishoidossa. Suuhygienistit edistävät, ennaltaehkäisevät ja auttavat ylläpitämään suun terveyttä.
Suuhygienistien tehtäviin kuuluvat hammaskiven poisto ja ientulehdusten hoito.
Hammaskiven poisto ja fluorikäsittelyt
Hammaskiven poisto tehdään hellävaraisesti ultraäänilaitteella ja/tai mekaanisesti käsi-instrumentein.
Kerrothan meille hoidon alussa jos esimerkiksi ultraäänipuhdistus mietityttää. Hammaskiven poistossa voidaan tarvittaessa voidaan käyttää pintapuudutetta. Hoito voidaan tehdä myös puudutuksessa.
Hammaskiven poistossa hampaiden pinnalta poistetaan hammaskivi, värjäymät ja bakteeripeitteet sekä näkyvä plakki. Hoidon yhteydessä tehdään myös pastapuhdistus tai jauhepuhdistus sekä tarvittaessa hampaiden fluorikäsittely. Hoidon lopuksi suuhygienisti opastaa sinulle sopivat omahoitovälineet, jotta saat kotona ylläpidettyä hyvää suun terveyttä.
Hammaslääkärin diagnosoimassa parodontiitin hoidossa asiakkaan, suuhygienistin ja hammaslääkärin/parodontologin saumaton yhteistyö on onnistuneen hoidon edellytys.
- Suuhygienistit tekevät fluorikäsittelyitä reikiintymisen ennaltaehkäisyksi sekä vihloville hammaskauloille lakkapinnoitekäsittelyitä.
- Suuhygienistit kiinnittävät myös hammaskoruja, tuothan oman korun mukanasi.
- Suuhygienistin hoito perustuu aina hammaslääkärin tekemään tutkimukseen ja hoidon suunnitteluun. Vain hammaslääkärin tekemällä tutkimus-ja hoitomääräyksellä saat hoidosta KELA-korvaukset. Hammaskiven poistoon voi tulla myös ilman lähetettä, mutta silloin siitä ei saa Kela-korvausta.
Soodapuhdistus eli jauhepuhdistus
Soodapuhdistuksessa hampaiden pinnat käsitellään jauhepuhdistimella hellävaraisesti. Tämän jälkeen hampaat pinnat ovat puhtaamman ja liukkaamman tuntuiset, kun plakki poistuu hampaan pinnalta. Soodapuhdistus ei valkaise hampaita, mutta kirkastaa hieman hampaan pintaa, kun pienet pintavärjäytymät (kahvi, tee, mustikan, punaviini yms.) puhdistuvat.
Hampaiden valkaisu
Vastaanotolla tehtävä hampaiden valkaisu on turvallinen menetelmä.
Vastaanotollamme on käytössä Opalescence Boost- valkaisu. Menetelmässä käytetään kemiallisesti vaikuttavaa hampaiden valkaisugeeliä, valkaisuainetta ei aktivoida valolla tai laserilla.
Valkaisun avulla hampaiden pinta kirkastuu ja hymystä tulee raikas. Ennen valkaisuaineen levitystä ien suojataan erityisellä suoja-aineella. Toimenpiteen kesto on n. 70 min.
Ennen valkaisua
- Tulisi olla tehtynä hammaslääkärin tarkastus, sillä hampaistossa ei saa olla reikiä. Hammaskivi tulee olla poistettuna ja ikenien oltava terveet. Valkaisua ei tehdä raskaana oleville eikä alle 18-vuotiaille.
- Ennen valkaisua on hyvä varata 15min. konsultaatioaika suuhygienistille. Käynnillä keskustellaan ja katsotaan millainen tilanne hampaistossa on valkaisun kannalta ja millainen on asiakkaan oma toive valkaisusta. Hampaiden vaalenemisaste on hyvin yksilöllinen. Yleensä kellertävät hampaat vaalenevat paremmin kuin harmaan sävyiset.
- Muovipaikat eivät vaalene, tarvittaessa hammaslääkäri voi vaihtaa muovipaikkoja yhtenäisen värin saamiseksi valkaisun jälkeen. Posliinikruunuja, laminaatteja ja implanttikruunuja ei voi valkaista.
Valkaisun jälkeen
- Toimenpiteen jälkeen tulisi olla syömättä kahden tunnin ajan. Lisäksi on vältettävä tiettyjä ruoka-aineita- ja juomia n.48h ajan. Valkaisun jälkeen saa kirjalliset jälkihoito-ohjeet mukaasi.
- Valkaisun lopputuloksen pysyvyyteen vaikuttavat omat elämäntavat.